İMPLANT NEDİR?

Dental implantlar diş eksikliklerini gidermek amacıyla çene kemiğine uygulanan, diş kökünü taklit eden ve üzerine protez yapılabilen vida türü yapılardır.

 

NEDEN İMPLANT YAPTIRMAM ÖNERİLİR?

Canlıların doğası gereği kullanılmayan yapılar zamanla körelir. Diş eksiklikleri sebebiyle çene kemikleri de kuvvete maruz kalmadıkları için zamanla erimeye başlar. Çene kemiğinin erimesi kemiğe komşu olan diş etinin zamanla azalmasına, sebep olur. İmplant ise diş eksikliği durumunda dişin doğasını taklit eder ve var olan kemiğin yapısının korunmasına yardımcı olur. Kemiğin yapısının korunması, diş etinin, dudak ve yüz kaslarının dinç görünmesi gibi olayları beraberinde getirir. Tek diş eksikliğinden örnek verilecek olursa, bir köprü yaparak diş eksikliğini gidermeye çalışılırsa zamanla eksik diş bölgesindeki kemiğin erimesi devam edeceği için kemik ve dolayısıyla o bölgede diş eti korunamaz.

 

HER HASTAYA İMPLANT UYGULANIR MI?

İmplant uygulaması bir cerrahi işlem olması sebebiyle, uygulanması için genel sağlık durumunun elverişli olması gerekmektedir. Metabolik kemik rahatsızlıkları, kontrolsüz şeker hastalığı, mental rahatsızlık (kendi ağız bakımını idame ettiremeyecek bireylerde), aktif olarak kemoterapi-radyoterapi görülmesi durumunun söz konusu olması ve benzeri durumlarda implant uygulaması var olan genel sağlık sorunu çözülmeden uygulanamaz.

İMPLANTIN KANSER YAPMASI İDDALARI HAKKINDA?

İmplantın ana maddesi titanyumdur. Titanyum, çene kemikleri ve diş çevresi yumuşak dokular ile uyumu son derece mükemmel olan bir malzemedir. Fiyatı azaltmak için üretilen ve içinde zararlı metaller içeren implantlar için söz konusu iddaa geçerli olabilir. Ancak titanyum açısından zengin ve kaliteli bir implantta böyle bir problem yaşanması ihtimali söz konusu değildir ve iddaalar asılsızdır. Hiçbir araştırma bu iddaayı doğrulamamıştır.

İMPLANTLAR SADECE SABİT DİŞ İÇİN Mİ YAPILIR?

Mevcut kemik miktarı ağızda dişlerin takılıp çıkartılmadığı sabit protezlerin yapılacağı bir implant planlaması söz konusu değil ise implantlar hareketli protezlerin ağızdan, beslenme, konuşma, çiğneme gibi aktivitelerde kolayca çıkmamaları için bu protezlerin tutunacağı yapılar olarak ağza uygulanır.

İMPLANT YAPTIRDIKTAN NE ZAMAN SONRA DİŞE KAVUŞABİLİRİM?

Genel konsept alt çenede uygulanan implantlardan sonra 3, üst çenede uygulanan implantlardan sonra ise 4 ay beklenmesi , ardından protez aşamasına geçilmesi üzerine kuruludur. Kemik tozu kullanılarak yetersiz kemik bulunan vakalarda kemik oluşturma operasyonlarının uygulandığı ve implant uygulandığı vakalarda süre biraz daha artabilir.

İMPLANT YAPTIRDIKTAN HEMEN SONRA DİŞE KAVUŞAMAZ MIYIM?

Özellikle ön diş bölgelerinde uygulanan implantlar sonrası hemen protez uygulamasına yönelik tedaviler uygulanmaktadır.

HER ÇENE KEMİĞİ İMPLANT YAPTIRMAYA MÜSAİT MİDİR?

Çene kemiklerinin uzun süre dişsiz kalmasına bağlı olarak yukarıda bahsettiğimiz şekilde erimesi, ya da derin bir kist-tümör cerrahisi sonrası oluşan defektler sebebiyle kemiğin yetersiz kalması durumunda implant yapılabilmesi için kemik çeşitli yöntemlerle tamir edilir . İmplant uygulaması için yeterli olan kemik elde edildikten sonra implant yapılır.

KEMİK NASIL ELDE EDİLİR?

Kemik elde edilebilmesi için çok sayıda yöntem mevcuttur. Kişinin çenesinin belli dişsiz bölgelerinden alınan kemik kullanılarak yahut çeşitli hayvanlardan elde edilen ve ya fabrikasyon yöntemlerle elde edilen kemik tozları kullanılarak kemik oluşturulabilir.

İMPLANTIN AVANTAJLARI NELERDİR?

İmplant çene kemiğinin erimesinin önüne geçer. Komşu dişlerin köprü tedavisinde olduğu gibi kesilmesine gerek kalmaz. Komşu dişlerin doğal yapısı korunmuş olur. Hasta implantı ve üzerindeki kaplamayı kendi dişiymiş gibi hisseder. Ön bölgelerde uygulanması başlıca estetik , çiğnerken kesme,koparma gibi hareketlerin yapılabilmesi, arka bölgelerde uygulanması ise sağlıklı ve etkili bir beslenme yapılabilmesini sağlar. Çene kemiğinin korunması beraberinde kemiğe komşu diş etinin korunmasını sağlar. Hareketli protez kullanan hastalara implanttan yaralanılarak yapılan hareketli protezler, takıp çıkarma konforu, çiğneme, beslenme ve konuşmanın etkin yapılabilmesi bakımından çok avantajlıdır.