Çocuk Diş Hekimliği (Pedodonti)

Çocuk Diş Hekimliği (Pedodonti) 0-14 yaş grubunda yer alan tüm bebek ve çocukların gerek süt dişlerinin gereksede daimi dişlerinin sağlıklı gelişimini ve oluşabilecek hastalıkların tanı ve tedevisini kapsayan süreci temsil etmektedir.

Doğumla başlayarak ergenlik döneminin sonlarına kadar devam eden zaman diliminde bebek ve çocuklarda ağız ve diş sağlığı ile alakalı olarak ortaya çıkan ya da çıkması muhtemel problemleri inceleyen ve bu sorunlara çözüm getiren bir bilim dalı olan Çocuk Diş Hekimliği Fluorid Uygulamaları, Yer Tutucu Uygulamaları, Fissür Örtücü Uygulamaları ve Beslenme Alışkanlığının Düzenlenmesi aşamalarından oluşmaktadır. Tüm bu aşamalarda ortaya çıkan problemlerin çözümlenmesi birçok değişkene bağlı olmakla birlikte esas olarak hasta – hekim ilişkisine dayanmaktadır.

 

Süt dişleri daimi bir dişe oranla içerisinde daha fazla organik madde barındırmaktadır. Bu nedenle daimi dişlere kıyasla daha kolay ve daha hızlı çürüyen süt dişleri belirli periyotlarla kontrol edilmelidir.

 

Çocuk Diş Hekimliği faaliyetleri ile süt dişlerinin çıkmaya başladığı ilk dönemden kalıcı dişlerin ortaya çıkmasına kadar geçen süreçte yer alan periyotlar sağlıklı bir gelişim seyredebilmektedir.

  • Diş sürme bozukluklarının takibi ve önlenmesi
  • Hem süt dişlerine hem de daimi dişlere çürükten koruyucu tedbirlerin uygulanması
  • Süt dişi ve daimi diş çürüklerinin tedavisinde erken diş çekilmesi sonucunda ortaya çıkabilecek boşlukların ilerleyen dönemlerde diş dizisinde ortaya çıkabilecek bozuklukların aparey yardımı ile koruma altına alınması
  • Dişsiz doğan çocuklarda çocuk protezlerinin uygulanarak çözüm elde edilmesi

Çocuk Diş Hekimliği kapsamında gerçekleştirilen uygulamalardan sadece birkaçıdır.

Çocuk Diş Hekimliği yani Pedodonti sahasında uzman doktorlar tarafından öngörülen tüm tedavi yöntemleri hem sağlıklı bebek ve çocuklara hem de engelli bebek ve çocuklara özel yöntemler yardımı ile uygulanabilmektedir.

Çocuk Diş Sağlığı kapsamında gerçekleştirilen tedavi yöntemlerinde her ne kadar başarı elde edilsede burada yani pedodonti sahasında esas olarak dikkat edilmesi gereken detay çocukların ortalama her altı ayda bir diş hekimi kontrolüne tabi tutulması gerçeğidir.

Ortalama altı ayda bir düzenli olarak gerçekleştirilen kontroller yardımı ile ağız ve diş sağlığını tehdit edebilecek her türlü riskin tespiti ve önlenmesi mümkündür. Çocuk Diş Hekimliği’nde önemli olan problemlerin erken tespiti ve tedavisidir. Erken tanı ve tedavi çocukların fiziksel ve duygusal gelişimini olumlu yönde etkilemektedir.

Çocuk Diş Hekimliği ilk olarak hasta, hastanın anne ve babası ile diş hekiminin arasındaki iletişim ile başlamaktadır. Bu tanışmanın ardından gerçekleştirilen hastanın medikal ve dental süreci ile klinik ve radyografik aşaması tamamlanır. Tanı ve tedavi sürecine geçilmeden hemen önce aile hasta ve sorun ile ilgili olarak bilgilendirilir ve tedavi süreci başlatılır. Bu son süreçte gerekli tüm tedavi yöntemleri diş hekimleri tarafından hastaya uygulanır ve süreç sonlandırılır.

Periodontoloji bölümünde başvuran hastalara ilk olarak uygulanan Başlangıç Periodontal Tedavi sürecinde hastanın sistemik ve ağız içi kayıtlarının bütünüyle alınması, diş üzerinde bakteri barındıran plağın dişten uzaklaştırılması, hastanın hem oral hijyen hem de periodontal hastalık hakkında bilgilendirilmesi, ağız içerisinde bulunan dolguların düzeltilmesi gibi uygulamalar uygulanmaktadır.

Tekrar Değerlendirme aşamasında ise uygulanan tedavi sonrasında hastanın durumu gözlemlenir ve ileri periodontal tedaviye gerek olup olmadığı kararlaştırılır. İleri Periodontal Tedavide ise gerek olunması durumunda cerrahi müdahaleleri ve diş eti kuretaj işlemleri hastaya uygulanır. İdame Tedavisi ise uygulanan periodontal tedavi sonrasında dokuların sağlıklı olup olmadığının anlaşılabilmesi için hastaların 3 ya da 6 ayda bir diş hekimine gelerek kontrol edilmesi sürecini kapsamaktadır.