Çeşitli nedenlere bağlı olarak renk değiştirmiş dişlere ya da kişinin kendi doğal diş rengini birkaç ton açmak amacıyla uygulanan, dişlerin yüzey kısmında yer alan mine yapısında oluşan renkli organik ve inorganik maddelerin diş beyazlatma jelleri yardımı ile çözünmesi işlemi Diş Beyazlatma (Bleaching) tedavi yöntemi olarak adlandırılmaktadır.

Yaşlanma ve sigara, çay, kahve gibi dişleri boyayan maddelerin aşırı kullanımı sonrasında ya da ağız içerisinde bulunan dolgu, protez ya da kaplamaların antibiyotik ya da aşırı derecede florid tüketimi sonrasında dişlerde oluşan lekelenmelerin tedavisinde uygulanan Diş Beyazlatma uygulaması iki ayrı tedavi yöntemi ile gerçekleştirilmektedir.

Diş Beyazlatma uygulamasında beyazlatıcı ilaç ağız içerisinde uygulanacak olan bölgeye yerleştirilir ve sonrasında beyaz renkli ışık o bölgeye belirli bir süre tutulur. Beyaz renkli ışık dişe herhangi bir müdahalede bulunmaz sadece beyazlatma jelininin aktive olmasına yardımcı olacak kimyasal reaksiyonu başlatmak amacıyla uygulanır. Bu işlem son bulduğunda tedavi yöntemi tamamlanmış olur.

Diğer tedavi yönteminde ise hasta, diş hekiminin ölçü alarak hazırladığı özel kalıbı kendisi evinde bizzat (kalıbın içerisine beyazlatıcı ilacı yerleştirdikten sonra) uygulamanın gerçekleştirileceği dişlerin üzerine diş hekiminin tavsiye ettiği şekil ve sürede uygular. Evde uygulanan tedavi yönteminde diş hekiminin talimatları doğrultusunda diş etlerinin korunması, kullanım süresinin doğru ayarlanması ve uygulamanın süresi ve devamlılığı gibi konulara özellikle dikkat edilmesi ve olumsuz bir durumla karşılaşıldığı takdirde vakit kaybetmeksizin diş hekimi ile görüşülmesi gerekmektedir.

Diş Beyazlatma (Bleaching) tedavisi sonrasında hastanın yeme içme alışkanlıkları, sigara tüketimi ve diş fırçalama alışkanlığı gibi değişkenlere bağlı olarak dişlerin beyaz kalma süresi de farklılaşmaktadır. Diş Beyazlatma uygulaması ile tedavi yöntemi kanal tedavisi gerçekleştirilmiş ve canlı siniri kalmamış dişlerde non-vital beyazlatma, doğal dişlerde ise vital beyazlatma yöntemi ile diş hekimleri tarafından başarı ile uygulanmaktadır.

Her gün diş yapısının en dış bölümünde yer alan mine katmanının üzerinde ince bir tabaka meydana gelmektedir. Mine tabakasında aynı zamanda lekelerin sabit kalmasını sağlayan minik gözeneklerden oluşan özel bir yapı da bulunmaktadır.

Bu nedenle ister klinikte diş hekimi tarafından isterse de evde diş hekiminin tavsiyeleri doğrultusunda kişinin kendisinin uyguladığı yöntemle olsun Diş Beyazlatma uygulaması sonrasında özellikle de ilk 10 günlük süre içerisinde sigara, çikolata, çay, kahve, kırmızı şarap, karamel, salça ve vişne gibi içeriğinde renk verici koyu renk barındıran ürünler ve içerisinde aşındırıcı özellikler barındıran diş macunu ya da diş tozlarının kullanılmaması gerekmektedir.