Porselen Veneer Laminalar (Yaprak Porselenler)

24 Mayıs 2019 Cuma

DENTAGLOBAL ekibi olarak bu blog yazımızda tüm dünyada hastaların estetik beklentilerini karşılamak için sıklıkla başvurulan porselen veneer laminalar yer vermek istedik.

Porselen veneer laminalar dişlerin görünen yüzlerinin diş şeklinde ve rengindeki porselen yapraklar ile kaplanmasıdır. Çoğu hastanın estetik beklentilerini karşılamak için diş hekimleri tarafından sıklıkla tercih edilen porselen veneer laminalar çok hassas ve titiz bir çalışma gerektirir. Porselen lamina veneer uygulamaları daha çok estetik yönden hastanın beklentilerini karşılaması gerektiği için hekim ve beraber çalıştığı diş laboratuvarının hastanın beklentisini karşılayabilecek estetik bakış açısına ve tecrübesine sahip olması gerekmektedir.

Porselen veneer laminalar zirkondan yapılmaz ya da zirkon lamina olmaz çünkü hem estetik olarak beklentiyi karşılamaz hem de diş yüzeyine yapışma kalitesi iyi değildir.

Porselen lamina veneer uygulaması yaptırmadan önce mutlaka yapılan planlamadan emin olmanız gerekir. Başlangıçta yapılan yanlış planlama sonucuda mutlaka olumsuz etkileyecektir. Doğru tedavi planı neredeyse yapılacak olan işin yarısını oluşturur bu noktada hekiminizin başarılı bir tedavi planlaması yapması önemlidir.

Doğru tedavi planı yapıldıktan sonra porselen lamina veneerların ağza uygulanması için dişlerin üzerinde bazı hazırlıkların yapılması gerekmektedir. Porselen veneer laminalar dişlerin görünen yüzlerine bazen hiç dokunmadan bazen de görünen yüzlerinde 0,3-0,5 mm derinliğinde veya daha fazla diş dokusu uzaklaştırılarak yer hazırlama işlemi yapılmaktadır. Her ne kadar dişin görünen yüzünde biraz kesim yapılsa da kaplamaya oranla kesine diş dokusu çok daha azdır. Kaplamada diş çepeçevre neredeyse yarıyarıya kesilirken, porselen lamina veneerlarda dişin neredeyse %85’i korunmaktadır.

Dişlerin çapraşıklığı, kötü renkli olması, aralıklı olması ve bozuk şekilleri porselen veneer laminalar ile düzeltilebilir. Ama tablo her zaman bu kadar pembe olmayabilir. Bu şikayetlerden dolayı porselen veneer lamina yaptırmak için diş hekimine gittiğinizde hekiminizin derinlemesine bir değerlendirme yapması gerekir. Gerçekten probleminiz porselen veneer lamina ile çözülebiliyor mu çözülemiyor mu?

Dişler üzerinde porselen veneer laminalar için hazırlıklar yapıldıktan sonra çenelerin ölçüleri alınıp dental laboratuvara gönderilir. Bu aşamadan sonra diş doktorunuzun laboratuvarla iletişimi çok öenmlidir. İyi bir iş elde etmek için birçok faktörün bir araya gelmesi gerekir. Diş hekimi laboratuvarla iyi iletişim halinde olmalı, laboratuvar işini iyi yapmalıdır. Bu nedenle hekiminizin çalıştığı laboratuvar ve laminalarınızı yapacak olan seramist (diş teknisyeni) çok önemlidir.

Ölçüler laboratuvara gönderildikten 3-4 gün sonra ilk prova için tekrar klinikte buluşulur. Bu randevunuzda laminaların renk, şekil ve fonksiyon açısından değerlendirilmesi yapılır ve bitim için tekrar laboratuvara gönderilir. Bitimden önceki son randevu olduğu için bu aşamada yanınızda estetik görüşüne güvenebileceğiniz bir yakınınızın olup size fikir vermesi önemlidir.

1 veya 2 gün sonra tekrar laminaların bitimi için hekiminizle buluştuğunuzda laminalar dişlerin üzerlerine kimyasal olarak yapıştırılır. Düşer mi diye korkmayın eğer her şey doğru bir şekilde kitabına göre yapılırsa hiçbir şekilde düşmez. Düşmemesi için en önemli faktör kullanılan yapıştırma sistemidir. Yanlış seçilen yapıştırma sistemleri ve uygulamaları sıklıkla laminaların düşmesine neden olur.

Porselen veneer laminalar yapıştırıldıktan sonra 1-2 hafta hassasiyet hissedebilirsiniz dişlerinizde, daha sonra azalarak geçer. Porselen veneer laminalar yapıştırıldıktan sonra her dişin arası mutlaka diş ipi ile temizlenebilir olması gerekir. Bu konu üstüne anlatılabilecek sayfalarca bilgi var ama biz ancak bu kadar özetleyebildik bu noktaların dışında öğrenmek istediklerinizi muhakkak diş hekiminize danışmanızda fayda var.

 

Makaleyi Yazan Hekim: Dr. Dt. Şükrü Mert Yüce