Diş Beyazlatma

24 Mayıs 2019 Cuma

Merhabalar arkadaşlar,

Özel DENTAGLOBAL Ağız ve Diş Sağılığı ekibi olarak bu blogu kurmamızın amacı diş hekimliği tedavileriyle ilgili gerçek bilgileri reklamdan arındırılmış, ticari kaygı taşımadan, popüler söylemlerden uzak ve doğru bir şekilde sizlerle paylaşmak.

Yeni blogumuzn ilk konusu çoğu hastanın daha beyaz dişlere kavuşmasını sağlayan ama genelde diş taşı temziliği ve diş taşı temizliğini takiben yapılan parlatma işlemiyle karıştırılan bunun yanında bazı hastalarda hassasiyet ağrılarına neden olan diş beyazlatma (bleaching) işlemidir.

Diş beyazlatma işlemi ile birbirine karıştırılan diş taşı temizliği yapıldıktan sonra genelde yapılan polisaj(parlatma) işlemi aslında diş beyazlatma işlemi için bir ön hazırlık olarakta değerlendirilebilir. Parlatma işlemi için kullanılan parlatma fırçası ve parlatıcı malzeme sayesinde diş yüzeyindeki kahve, sigara, çay vs renklenmeleri uzaklaştırılmaktadır.

Diş beyazlatması ise tamamen farklı bir prosedürdür. Diş beyazlatma işlemi evde diş beyazlatma ve diş hekiminde (klinikte veya muayehanede) diş beyazlatma olarak ikiye ayrılır.

Bu yazımızda sizlere kliniklerde veya muayehanelerde diş hekimleri tarafından uygulanan, daha hızlı sonuç alınan diş beyazlatma işlemini anlatacağız. Diş beyazlatma, diş yüzeyine firmaya göre değişkenlik gösteren farklı yüzdelerde hidrojen peroksit içeren beyazlatma jeli uygulayarak dişin ana renginin açılmaya çalışılmasıdır. Kullanılan hidrojen peroksit diş dokusuna derinlemesine işler ve dişin rengini açar. Bunun yanında hidrojen peroksitin yumuşak dokularla temas etmemesi gerekmektedir. Eğer beyazlatma jeli yumuşak dokulara temas ederse yumuşak dokuda ağrı ve beyazlama yapar ancak daha sonra yumuşak dokular üstündeki bu olumsuz etkileri geçer.

Günümüzde dişlerinin renginden memnun olmayan ve dişine herhangi bir işlem yaptırmak istemeyen hastalara beyazlatma sıklıkla önerilmektedir. Gerçekten diş beyazlatma işleminin etkili bir şekilde hasta beklentilerini karşıladığı durumlar var olmakla beraber diş beyazlatma işleminin hastanın beklentisini karşılamadığı, işe yaramadığı durumlarda ortaya çıkmaktadır.

Diş beyazlatma işleminin işe yaramamasının sebepleri arasında kullanılan yanlış beyazlatma jeli, uygulama yanlışlığı veya diş dokusunun beyazlatma işlemine uygun olmaması gibi faktörler yer almaktadır. Bu nedenlerden dolayı diş hekimine başvuran hasta, beyazlatma işlemi için kullanılan malzemenin markasını ve kendi diş dokusu için beyazlatma işleminin etkisinin ne kadar olacağını tedaviye başlamadan sormalıdır.

Piyasada birçok marka ve değişik şekillerde beyazlatma ajanları bulunmaktadır. Bunun yanında pratikte en çok kullanılan ve iyi sonuçlar veren beyazlatma jeli markaları tercih edilmelidir. Bunun dışında beyazlatma işleminden önce diş dokusu hekim tarafından renklenmişlik derecesi, genç veya yaşlı diş dokusu vs. gibi başlıklar açısından muayene edilip hastaya beyazlatma işleminin ardından dişlerinin renginin istenilen seviyede açılıp açılmayacağının bilgisi verilmelidir.

Diş beyazlatma işleminde kullanılan ışıkların genellikle beyazlatma işleminde olumlu yönde etkileri olduğu görülmekle beraber lazer olarak adlandırılmaları hatalıdır çünkü lazer değildirler. Lazerle diş beyazlatma sadece Argon lazer ile mümkündür ve lazer kullanılarak dişlerin beyazlatılması ise tamamen ayrı bir işlemdir.

Beyazlatma işlemi kullanılan beyazlatma jelinin hidrojen peroksit yoğunluğuna göre değişmekle beraber genelde 15’er dakikalık 3 uygulamada sonlandırılmaktadır. Bu 15’er dk’lık seanslar hastanın konforuna ve hissettiği hassasiyet ağrısına göre 1-2 hafta içine paylaştırılabilir. Eğer hasta beyazlatma işleminin ilk 15 dk’lık seansında hassasiyet hissederse ikinci 15 dk’lık seans 2 gün sonraya ertelenebilir. Beyazlatma işlemine bağlı ortaya çıkabilecek olan hassasiyet ağrısını en aza indirmek için mutlaka beyazlatma seansı bittikten sonra dişlere flor uygulaması yapılmalıdır. Flor uygulaması hem hassasiyeti azaltacak hem de dişlerin toparlanma sürecine yardımcı olup hızlandıracaktır.

Diş beyazlatma işlemi bittikten sonra hastaların yapması gereken ya da dikkat etmesi gereken çeşitli konular vardır. Bunlardan en önemlileri diş beyazlatma işleminden sonra hastalar kesinlikle 2-3 hafta sigara içmemeli, renkli gıdalar ve içeceklerden bir süre uzak durmalıdır. Eğer bunlara dikkat edilmezse elde edilen beyazlık çok çabuk kaybedilir ve dişler eski rengine geri döner; böylelikle yapılan beyazlatma işleminin etkisi ve ömrü çok kısa ve kısıtlı olur.

Diş beyazlatma işlemi hastanın tavsiyelere uyması ve diş dokusunun rengine bağlı olarak senede 1 veya 2 kere tekrarlanmalıdır, tekrarlanmazsa 1 sene sonra elde edilen diş renginde geri dönüş olabilir.

Özet olarak diş beyazlatma işleminde kullanılan beyazlatma jelinin markasına, beyazlatma işleminin yapılacağı kliniğin koşullarına ve dişlerinizin beyazlatma için uygun olup olmadığına dikkat etmeyi unutmayınız.

 

Makaleyi Yazan Hekim: Dr. Dt. Şükrü Mert Yüce